Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Σκυλος και κοκκαλα!

  Ποια η σχεση των σκυλων τελικα με τα κοκκαλα? Πρεπει να δινουμε κοκκαλα στο κατοικιδιο μας? Ο,τι ειναι νοστιμο ειναι και ωφελιμο? Τι πρεπει να προσεχουμε τελικα οσον αφορα στα αποφαγια απο τα κρεατα που φαγαμε? Ο καταξιωμενος Χειρουργος/Ιατρος μικρων ζωων Αλεξανδρος Κελεμπεκογλου μας δινει τις πληροφοριες που θελουμε μεσα απο την επιστολη που αναρτησε στο διαδικτυο. Ελπιζω να ειναι αρκετα κατατοπιστικη και ιδιαιτερα πειστικη για τους σκεπτικιστες που αρνουνται να κατανοησουν οτι "η φυση του ζωου να τρωει κοκκαλα" εχει καταργηθει απο τοτε που εχει αλλαξει και ο τροπος ζωης του, αρα και οι διατροφικες του συνηθειες! Εξαλλου δεν νομιζω να ειναι "φυση" του ζωου να τρωει ψημενα κοκκαλα....



"Κύριοι και κυρίες,
Όσο και αν η ελληνική "παράδοση" θέλει τον άνθρωπο να τρώει το κρέας και τον σκύλο τα κόκκαλα, είμαστε πλέον στον 21ο αιώνα, και κάποια πράγματα πρέπει να πάνε μία και καλή στη θέση τους...
Και τι εννοεί ο .... κτηνίατρος...????
Τώρα που έρχεται Πάσχα, και όλοι θα ψήσουμε ή θα βρεθούμε σε σπίτια που ψήνουν τον "οβελία", πολλοί θα μπούνε στον πειρασμό να πούνε το γνωστό ελληνικό "μαζέψτε τα κόκκαλα για τον σκύλο"...
Ας δούμε τι περιέχει ένα κόκκαλο: Ανόργανα (Ανθρακικό Ασβέστιο) και ..... Λίπος!!!! Και αν είναι η κεφαλή του μηριαίου ή οι σπόνδυλοι και κάποιες ελάχιστες πρωτεΐνες!!! Ελάχιστες!!!!! Άρα, διατροφικά ο σκύλος μας δεν έχει να επωφεληθεί από το κόκκαλο!!!
Πάμε όμως στο πιο σοβαρό από όλα. ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ!!!!
Ναι κύριοι και κυρίες!!! Όπως ακριβώς το διαβάσατε!!! Τα κόκκαλα σκοτώνουν.
Δουλειά μου είναι να χειρουργώ, αλλά έχω βαρεθεί να βλέπω ζωάκια να πεθαίνουν επειδή οι ιδιοκτήτες τους δίνουν κόκκαλα, και αυτά σχίσαν τον οισοφάγο ή προκάλεσαν έναν αποφρακτικό ειλεό!!!
Τα κόκκαλα, ειδικά ζώων που σφάχτηκαν σε ηλικία που έχουν αποτιτανωθεί τα οστά τους, ΔΕΝ ΛΙΩΝΟΥΝ στον πεπτικό σωλήνα. ΔΕΝ ΠΕΠΤΟΝΤΑΙ. Άρα μπορούν, εν δυνάμει να προκαλέσουν απόφραξη του πεπτικού. Και αν είναι τυχερός ο σκύλος, παρατηρητικός ο ιδιοκτήτης και εκπαιδευμένος - ικανός ο χειρουργός μπορεί και να την γλυτώσει από μία απόφραξη.
Αλλά εαν ένα κόκκαλο σχίσει τον οισοφάγο, ή καθηλωθεί στον οισοφάγο ή στο καρδιακό στόμιο του στομάχου, και δεν μπορέσει να αφαιρεθεί ενδοσκοπικά ή χειρουργικά μέσα σε 1-2 ημέρες, ο σκύλος είναι καταδικασμένος.
Και δεν είναι καθόλου μα καθόλου σπάνιο!!!! Ειδικά σε λαίμαργα και μικρόσωμα σκυλάκια.
Γι' αυτό ο σωστός ιδιοκτήτης ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ στον σκύλο του κόκκαλα.
Ούτε στα αδέσποτα. Θέλουμε να κάνουμε μία καλή πράξη???? Καθαρίζουμε το κρέας και δίνουμε το κρέας και όχι τα κόκκαλα!!!!!
Τα πιο επικίνδυνα από όλα είναι τα κόκκαλα που όταν σπάνε, δημιουργούν αιχμές, όπως τα μακρά οστά του κοτόπουλου, οι πλευρές τον μηρυκαστικών και οι ΣΠΟΝΔΥΛΟΙ!!!
Γι' αυτό προσοχή!!!! Και καλό ΠΑΣΧΑ!!!"
Αλεξανδρος Κελεμπεκογλου
Χειρουργος Κτηνιατρος

1 σχόλιο: